Много ти благодадаря tupur_lupur :smile1:Лека бременност и на теб!
aneb, аз направих точно така - върнах се на работа след навършване на 1 г. на първото ми дете. 2 седмици преди да изляза в 45 дневен болничен се върнах в отпуска за гледане на дете до 2 г. От НОИ Варна инспекторите на място ми обясняваха как няма да мога да се възползвам от този член, как не е трябвало да се връщам на работа и т.н. Но аз подочух от тук, от там, че имам право и направих 4 запитвания до различни имейли на НОИ. В крайна сметка от всякъде ми отговориха, че ако към датата на издаване на 45 дневния болничен аз съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. - имам право! Заедно с 45 дневния болничен подадох и заявление в свободен текст, в което моля при изчисляване намайчинство за второ дете да се вземе в предвид чл.49, ал. 2. Когато счетоводителката внесла болничния отново на място и казали, че няма да стане моята работа - хайде още един имейл до НОИ Варна - Защо пък да не може да стане моята работа, като задавайки въпроса си писах трите имена и ЕГН за справка. Вероятно след толкова тормоз разбраха, че знам какво искам и имам право.
Днес видях, че ми е изчислено както исках - като за първото дете.
Така че стига да сме нахални и настоятелни става. Те се мъчат да се правят на цапнати - ако пък не знаеш и мине номера... Успех и лека бременност!

Благодаря ти много за изчерпателната информация. Мислиш ли, че ако не съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год (240 лв), а все пак получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2 год (120лв) мога да опитам да ми изчислят намайчинство за второ дете съгласно чл.49, ал. 2.